- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
“Aquaponia” în Cuba
Getting your Trinity Audio player ready...
|
HAVANA, 4 Octombrie – În Cuba, o țară afectată de crize economice și penurii, activitățile fundamentale precum pescuitul sau agricultura pot deveni rapid complicate. Cu toate acestea, doi tineri antreprenori cubanezi au găsit o soluție inovatoare pentru a combina aceste două activități și a spori producția de alimente: aquaponia.
Aquaponia este un sistem de acvacultură în care apele reziduale rezultate din creșterea peștilor sunt folosite pentru a hrăni plante cultivate hidroponic, cum ar fi salata, care la rândul său purifică apa. Acest sistem combină acvacultura cu agricultura într-un mod eficient și ecologic.
Joel Lopez, co-proprietar al proiectului JoJo Acuaponics, a declarat că aquaponia este perfect adaptată pentru Cuba. “De la pește la producția de plante alimentare, totul este natural”, a spus Lopez în timpul unui tur al facilității situate în afara Havanei, care găzduiește numeroase bazine cu pește și sere. La sfârșitul fiecărei luni, recolta include atât proteine prin intermediul peștilor, cât și legume verzi. Nu se utilizează îngrășăminte sau pesticide, care sunt adesea dăunătoare pentru mediu și costisitoare pe insula Caraibelor.
În contextul celei mai grave crize economice din ultimele decenii, Cuba se confruntă cu penurii de alimente, medicamente și combustibil. Guvernul comunist a apelat la antreprenori pentru a găsi soluții creative. Jose Antonio Martinez, un fost avocat și co-proprietar al JoJo Aquaponics, a subliniat că, deși aquaponia folosește o tehnologie costisitoare și accesul la finanțare este dificil în contextul cubanez, a reușit să obțină o finanțare parțială de la municipalitatea sa locală.
Cu toate provocările, mulți cubanezi văd antreprenoriatul ca o cale de a avansa într-o economie de stat stagnată, unde salariul mediu anual este mai mic de 20 de dolari pe lună.